Sophie

Gepubliceerd op 7 december 2019 om 16:35

Sophie maakt contact met Kira, heel rustig en respectvol. Kira draait haar hoofd naar haar toe om contact te maken, snuffelt en draait zich redelijk snel van haar af. De manier van contact maken van zichzelf herkent Sophie vanuit het dagelijks leven; rustig aan, ze houdt er ook niet van als anderen dat te nadrukkelijk of aanwezig doen. Het afdraaien van Kira roept niets op. Ik vertel dat het ook niet iets hoeft te betekenen. Later gaat Kira op een bepaalde manier staan, ik leg Sophie uit welke betekenis dat in zijn algemeenheid kan hebben. Daarop vertelt Sophie dat haar oma is overleden. De zorg voor haar oma deelde ze met haar moeder. Voor haar gevoel konden ze niet genoeg doen, maar ze is er ook van doordrongen dat ze niet meer konden doen dan dat ze deden. Kira rekt zich vervolgens uit, de voorvoeten vèr van haar bovenlichaam (op een manier die ik Kira nog nooit heb zien doen!). Losmaken komt in me op. Sophie zegt dat ze weet dat ze zich mag gaan losmaken maar heeft het nog niet echt een plekje kunnen geven en denkt dat hier tijd voor nodig is.

Vervolgens doen we een beeldende oefening. We willen het bereiken van haar doel en de belemmering die ze ervaart inzichtelijk maken met voorwerpen. Beide pony’s kijken op afstand toe, Kira in- en Lisa buiten de bak. Omdat ik de indruk heb dat Kira wel wat klaar is, en Lisa graag iets wil laat ik Lisa in de bak. Vervolgens gebeurt er van alles tussen beide paarden, ze spelen, maar het gaat ook om rangorde. Kira betwist haar tweede rang, haar rang onder die van Lisa. Lisa is af en toe echt onder de indruk.

Terwijl ik me als eigenaresse een beetje zorgen maak om de felheid en de beperkte ruimte die ze gekozen hebben om hun speelse strijd te voeren vertelt Sophie “zo voel ik mij ook van binnen” doelend op de energie, de expressie, “maar dat zie je niet aan de buitenkant”. Later praten we daar verder over in de huiskamer.

Gaandeweg worden de paarden iets rustiger en we nemen Kira mee om nog samen verder te werken aan meer inzicht in hoe je doel te verwezenlijken. Kira laat haar zien dat wanneer je werkelijk in je doel gelooft, je je er helemaal mee verbindt, het vertrouwen in jezelf volgt.

Het was een boeiende sessie. Wat ik me al schrijvend realiseer is dat waar misschien wel het meest gebeurde was waar ik als ‘coach of procesbegeleider’ geen enkele invloed op had; dat was aan het andere eind van de bak, waar Kira en Lisa ver van de opstelling van doel en obstakels stonden toe te kijken, en even later in al hun pracht het voor Sophie misschien wel het meest essentiële lieten zien; de fierheid en kracht die Sophie voelt maar nog niet helemaal kan laten zien.

 

Dit verhaal is met toestemming van de client geplaatst. De naam Sophie is gefingeerd. De foto's zijn door Sophie uitgezocht.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.